Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır.

SİRKENİN FAYDALARI NELERDİR?

1- Tokluk hissi verir

2- Baş ağrısına iyi gelir

3- Enerji verir

4- Sindirim şikayetlerini azaltır

5- Kansere karşı korur

6- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar

7- Ağız içi yaralarına iyi gelir

8- Saçların daha gür çıkmasını sağlar: Saçlarını, haftada bir veya iki defa elma ya da üzüm sirkesiyle yıkanabilir. Organik şampuanların yapımında da kullanılan sirke, saçların daha hacimli ve parlak görünmesini sağlar.

9- Kan şekerini düzenler: Diyabet hastaları ise doktorlarına danışmadan sirke tüketmemelidir.

10- Kalp krizi riskini azaltır

SİRKENİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

1- Cildi temizler

2- Sivilce ve akneleri geçirir

3- Cildi besler

4- Nasırları azaltır

SİRKENİN ZARARLARI NELERDİR?

Her besin türü fazla tüketildiğinde çeşitli zararlara yol açabilir.

1- Alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir: Aşırı sirke tüketenler kişilerde en sık gözlemlenen yan etkilerden biri alerjik reaksiyonlardır. Özellikle fazla elma ve üzüm sirkesi tüketmek cildin tahriş olmasına yol açar.

2- Kemik erimesi: 60 yaş üstü kişilerin aşırı sirke tüketiminden kaçınması gerekir. Yapılan birçok araştırmanın sonunda sirkenin kemik erimesini hızlandırdığı kanıtlanmıştır.

3- Mide ağrısına ve ekşimesine yol açar: Çocukların ve hamilelerin mideleri hassastır. Bu nedenle sirkeyi su ile karıştırarak tüketmeleri önerilir.

ELMA SİRKESİ KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Kakulenin alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmasının nedeni? Kakulenin alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmasının nedeni?

·         Mikrop öldürücü özelliğiyle temizlikte kullanılır. Yine cam parlatmak için sıklıkla kullanılır.

·         Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir. Elma sirkesi hamur kabartmak amacıyla, salataları soslamak ve bazı yemeklerde tercih edilir.

·         Elma sirkesinin yine direkt tüketilmesinin yanı sıra boğaz ağrısında gargara olarak kullanılır. Direkt içilmesi asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebilir. Zayıflayan mine ve mineral kaybıyla birlikte de çürüklere açık hale gelir.

ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

·         Elma sirkesinin en yaygın kullanımı salata ve turşularda mevcuttur. Salata sosunuzu ya da turşunuzu elma sirkesiyle yapabilirsiniz. Turşuda elma sirkesinin güçlü asidi yiyeceklerin bozulmasına neden olan bakterileri engeller. Bal ve zeytinyağı ile elma sirkesini karıştırarak bir salata sosu hazırlayabilirsiniz. Tuz yerine elma sirkesini tercih edebilirsiniz. Maden suyu ve meyve sularına ekleyerek de tüketebilirsiniz. Elma sirkesi tüketimi için günlük önerilen miktar 15-30 ml’dir.

·         Yüzünüz için uygulayacağınız buhar banyosunda 2 tatlı kaşığı elma sirkesi kullanabilirsiniz. 15 dakika boyunca yüzünüzü bu buhara doğru tutup başınıza bir havlu örtün ve bekleyin. Daha sonra yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Bu buhar banyosu, gözenekleri açarak kirlerin temizlenmesine yardımcı olur.

·         Saçlarınızın için de elma sirkesinden bir solüsyon hazırlayabilirsiniz. Bir şişede eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu solüsyonu uygulayın ve saçlarınızı durulayın.

·         Elma sirkenizi mantarla mücadele eden ayaklarınız için de kullanabilirsiniz. Bir ölçü elma sirkesine 2 ölçü kadar ılık su ekleyin ve ayaklarınızı bu suda bekleyin. İpeksi bir cilde sahip olursunuz.

·         Elma sirkesi, sivrisinek ve böcek ısırmalarına karşı hem kaşıntıyı hem de acıyı azaltmak için kullanılabilir.

\T.Ö

Editör: Tuğba Özkan