Tadına göre çiğ, pişmiş ya da kızartılarak tüketilebilen karnabahar hem lezzetli hem de faydalıdır. Düşük kalorili sebzeler arasında yer alan karnabahar, diyet listelerinin vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor. Ayrıca birçok mineral ve vitamin içerdiğinden bağışıklığı güçlendirir ve destekler. Mide dostu karnabaharın vücuda faydaları saymakla bitmiyor.

KARNABAHARIN FAYDALARI

§  Vücuda ve bağışıklık sistemine olan faydaları saymakla bitmeyen karnabaharın öne çıkan yararlarını sizler için sıraladık. İşte karnabaharın faydaları;

§  Karnabahar sindirimin düzenlenmesine yardımcı olurken vücuda zararı olan bakterilerin atılmasını da sağlar.

§  Karnabahar içeriğinde bulunan A vitamininin oranı yüksek olduğundan katarakt hastalığına karşı gözleri korur.

§  Karnabahar sinir sisteminde bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor! Peki, faydası kadar zararı da var mı? Papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor! Peki, faydası kadar zararı da var mı?

§  Depresyon ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara karşı bedeni korur.

§  Karnabaharın suyu beyni korurken Alzheimer hastalığına karşı da kalkan görevi görür.

§  Kadınların adet dönemlerinde oluşan sancıları geçirir.

§  Karnabahar idrar yolunda enfeksiyon oluşumunu önler olduğunda da iyi gelir.

§  Karnabaharın lif oranı yüksek olduğu için kolesterolün dengelenmesini sağlar.

§  Karnabahar kanser türlerinden vücudu korur.

§  Muhteviyatından demir bulunduğu için kansızlık için faydalıdır.

KARNABAHARIN ZARARLARI

  • Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemelidir.
  • Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir.
  • Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karnabahar besin değerlerini kaybedebilir.
  • Karnabaharda bulunan pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalanır. Bu fazla olduğunda pürin miktarının eklemlerde birikmesine böylece gut hastalığına sebep olabilir.
  • Nadiren de olsa, bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabilir.

KARNABAHAR NEYE İYİ GELİR?

§  Kalp sağlığını destekler

§  Sindirim sistemini düzenler

§  Yüksek tansiyona iyi gelir

§  Felç riskini azaltır

§  Şeker hastaları için faydalıdır

§  Obezite ile savaşmada etkilidir

§  Kolesterol seviyelerini düşürür

KARNABAHARIN KARACİĞERE FAYDALARI

Karnabaharın karaciğere faydaları olur mu diye merak eden kişiler için karaciğer temizliğinde özellikle de toksinlerin atılmasında önemli bir besin olduğunu söylemek mümkündür. Karaciğer bedende önemli işleve sahip olan bir organdır. Karaciğer yağlanması ve toksin yüklenmesi bütün bedene zarar verecektir. Karnabahar karaciğere olması gereken sağlığına kavuşturan yegâne sebzelerden biridir. Aynı zamanda karnabaharın hazmedilmesi ve sindirilmesi de kolay olduğundan her yaşta kolay tüketilir.

KARNABAHAR ZAYIFLATIR MI?

Lif açısından zengindir bu yüzden diyet listelerine rahatlıkla ekleyerek, hem az kalori alıp hem de daha çok doyabilirsiniz, iyi lif kaynağı besinler, sindirimi yavaşlatır ve dolgunluk hissini arttırır. Ayrıca karnabaharda bulunan yüksek su içeriği nedeniyle, kilo vermeye destek olur. 

STRES VE DEPRESYONU ENGELLER Mİ?

Karnabaharda da yüksek miktarda kolin bulunur ve bu madde ruh halini olumlu etkiler. Bu nedenle karnabahar tüketmek, sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engelleyebilir.

KARNABAHAR SUYU FAYDASI

Karnabahar yalnızca posası değil suyu da faydalı olan bir sebzedir. Karnabaharın suyu yüksek oranda demir ihtiva eder. Karnabahar suyu doğal demir deposu olduğundan kansızlık için birebirdir. Kansızlık yüzünden ortaya çıkan halsizlik ve yorgunluğa da faydalıdır. Adet döneminde yaşanan sancılar karnabahar suyuyla azaltılır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonunu da iyileştirir.

KARNABAHAR SUYU NASIL YAPILIR?

Karnabahar suyu, karnabaharın tüm faydalarına sahiptir. Ayrıca çiğ olarak hazırlandığı için besin değerini yitirmez. Bu nedenle oldukça yararlı bir içecektir. Hazırlaması da çok basittir: 8 havuç, 1 armut, 1 baş brokoli, 1 baş karnabahar ve 5 adet lahana yaprağı sıvı hale gelene dek blenderdan geçirin ve bir sürahiye boşaltın. İçerisine yarım limon suyu ve su ekleyip karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Dilerseniz bu karışıma yeşil elma, ıspanak, salatalık gibi yeşil meyve ve sebzeler ekleyebilirsiniz.  \\T.Ö

Editör: Tuğba Özkan