Merakla beklenen 28. Dönem milletvekilliği aday listeleri açıklandı. Bir önceki yazıda kısada olsa bir değerlendirme yapmıştım. Sağlıklı değerlendirme yapmak için önce bir 24 saatin geçmesi gerekiyor. Bu dönemde partilerdeki olumlu olumsuz geçici tepkiler ortaya çıkar. Birkaç gün sonra gerçek tepkiler belli olur. Diş tedavisindeki morfinin etkisinin geçtiği gibi. Yapılan listelerin gerçek değerlendirilmesi o zaman yapılır.

*

Ak Parti’den başlayalım İl Başkanı Uluçay son gün sürprizlerini bekleyin demişti. Maalesef sürpriz sadece mevcut milletvekillerinin yerini koruması oldu. Bahsettiği ses getirecek adaylardan olumlu cevap alamadılar demek ki. Ali Özkaya bekleniyordu ama İbrahim Yurdunuseven listenin beklenmeyeni oldu. Sanırım İbrahim Yurdunuseven’de ümidini kesmişti. Son günlerdeki moralsiz tavrı bunu gösteriyordu. En son Harbiş Pazarındaki Belediyenin verdiği iftarda Başkan Zeybek’in yanında o bölge muhtarlarından birisi ile tokalaşmaması muhtarın elini geri itmesi hiç hoş karşılanmadı. Daha sonra Mehmet Zeybek’e kendini savunan belgeleri göstermiş ama onlar daha feci… Ali Özkaya ile ilgili Sandıklı, Bolvadin ve Emirdağ’ından tepkiler var. Bu tepkiler nasıl giderilecek bilmiyoruz. Üçüncü sırada Sandıklı’dan Hasan Arslan aday. Mustafa Çöl bir iki yıldır vekil adaylığı için para ve zaman harcadı ancak Erdoğan Belediye Başkanlarına aday olmaları için izin vermedi. Sadece Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan istifa edip aday oldu ama onu da İzmir’den kazanması mümkün olmayacak sıraya koydular. Fenomen başkanın iki gündür sesi soluğu çıkmıyor. Gelelim Hasan Arslan’a ben tanımıyordum listeler açıklanınca Sandıklı’dan siyaseti iyi okuyan dostlarımı aradım. İlçede bir popülerliğinin olmadığı kendisini tanıtmak için şimdiye kadar çaba sarf etmediğini söylediler. Hatta bir tanesi” Abi hanım bana soruyor bu aday kim diye” dedi. Dürüst sakin bir kişiliğe sahip daha önce Sandıklı Devlet Hastanesi’nde görev yapmış daha sonra Sağlık Bakanlığı’nda göreve devam etmiş bir bürokrat. Az çok Sandıklı’nın adayı denilebilir. Bu arada daha önceki vekillerde Zekeriya Aslan’la da akrabalığı yok sadece soyadları benziyor.

*

İYİ Parti en rahat parti demiştim ama bugün (Çarşamba) günü keyifler biraz kaçabilir. Üçüncü sıra adayı Saffet Acar sıralamadaki yerinden memnun değil. Daha üst sıraları bekliyordu. Genel merkezdeki hava da bu yöndeydi. Ancak son gün akşamı İzmir Milletvekili ve Başdanışman Aytun Çıray’ın acemi siyasetçilerin yapacağı bir hatayı yapması biraz genel merkezi telaşa düşürdü. Normalde içeriden sızan isimlerden sonra bazı istifalar olur bu normaldir. Ancak Aytun Çıray’ın iktidar yanlılarının söylemini kendi yorumu gibi dile getirmesi ortamı gerdi. Zamanda daralınca Meral Akşener temayül listesiyle oynamadan aynen işleme koydu. Bu durumu da en iyi Saffet Bey biliyor. Ancak Saffet Beyi parti içi muhalefet gurubu sürekli etkilemeye çalışıyor. Daha önce de yazdığım gibi Saffet Acar markasını kullanarak yönetimden intikam almaya çalışıyorlar. Saffet Bey kurt politikacıdır bunlara pabuç bırakmaz diyordum. Ama son gelişmeler biraz can sıkıcı. Saffet Acar Meral Akşener’den randevu istemiş ona da Çarşamba gününe yani bugüne randevu verilmiş. Meral Akşener’e adaylıktan çekilmek istediğini söyleyecek. Bunun tercümesi yeri iyi değil demektir. Bu yazıyı okuduğunuzda neler olduğunu tahmin etmek güç. Sahurda Saffet Beyle görüştüm “Genel Başkanım ne söylerse onu yaparım” dedi. Bence bunu teklif etmesi bile siyasi kariyeri açısından iyi değil. Sıralamanın değişmesi de bu saatten sonra mümkün değil. Diğer adaylar sokaklarda gezmeye başladı bile. Bugün Enis Arabacı ekibi ile sokaklarda oldukça da ilgi var vatandaştan. Saffet Başkanda vakit kaybetmeden Çölovasında çalışmaya başlamalı. İYİ Parti’ni üç milletvekili çıkarması imkansız değil.

*

MHP’de İl Başkanı Kocacan Mehmet Taytak’a ve Genel Merkeze tepki göstereret istifa etti. Aday belirlemede Genel merkezin teşkilatı dinlemediğini Mehmet Taytak’ın İl teşkilatı ile uyumu kaybettiğin söyledi. Uzun süredir de araları açıktı. Bunu daha önceki yazımda yazmıştım yazıdan iki gün sonra da istifa geldi. İl Başkanlığına Genel Merkez tarafından Ahmet Kahveci getirildi. Teşkilatın sevdiği bir isim ama saha tecrübesi yok. Kısa sürede teşkilatı toparlayıp seçmene güven verebilir mi bekleyip göreceğiz. Kısaca MHP’nin işi bu seçimde çok zor.

*

CHP’de Burcu Köksal’dan sonra ikinci sırada Saadet Partisi adayı Fatih Aydın var. Fatih Aydın siyasette gelecek vadeden hatip gücü yüksek genç bir politikacı. CHP gibi tutucu seçmeni olan bir partide çok çalışması lazım. Önce Saadet Partilileri altı oka oy vermeye ikna etmesi gerekiyor bu kolay iş en bilinçli seçmen Saadet Partisinde. Ayrıca diğer muhafazakar kesimi de ikna edebilirse milletvekili olması sürpriz olmaz. Çokça ülke politikası değil de Afyonkarahisar’ın sorunlarını anlatırsa etkili olur.