“Böyle güzel şeylerinde 180 kere tekrarını nasip eyle Allah’ım.”

Bu duayı Mevlüt Varol büyüğümüz her yemekten sonra yapar. Ev sahiplerinin “Amin” derken ses tonuna dikkat edilir. Ne kadar yüksek sesle “Amin” derse ikram etmekten ne kadar mutlu olduğu anlaşılır.

Bunu neden yazdım? Dünkü yazımda “Mitingin en güzel ayrıntısı AK Parti seçim ofisi önünde halka bardakta su dağıtılmasıydı. Bu siyasette görmek istediğimiz hareketlerdi devamı gelir inşallah.” demiştim. Ayrıca ODAK Gazetesi’de bunu benim çektiğim fotoğrafla haberleştirmişti. Haberin kaynağı bendim. Miting esnasında iki defa alanı dışarıdan dolaştım ben AK Parti Seçim Bürosu önüne konmuş suları ve AK Parti seçim çalışmalarının müdavimi özel bir arkadaşın bunları dağıttığını görünce hoşuma gitti. Hatta bende oldukça susamıştım bana da bir bardak su çok iyi geldi. Bu durumu fotoğraflayarak acele gazeteye geçtim hem köşe yazımı bu sefer gazete bürosunda yazdım hem de bu haberi yazmaları için fotoğrafı muhabir arkadaşlara verdim. Haber ve köşe yazısı yayınlandıktan sonra CHP İl Başkanı dostum Yusuf Onur Seçme aradı. Haberde küçük bir düzeltme yapılmasını rica etti. Paylaştığımız fotoğraftaki suları CHP kendisi dağıtmış. Ancak AK Parti seçim Bürosundan da ayrıca vatandaşlara çay ve su ikram edilmiş. Bunun için de AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay’a teşekkür etmiş. Ben de iki başkana buradan teşekkür ediyorum böyle güzel şeylerin de 180 kere tekrarını diliyorum.

***

Dünkü mitingin son saatlerinde AK Parti İl Başkanlığı’ndan basına bir bülten gönderildi. “18 Nisan’daki mitingimize 45 bin vatandaşımız katıldı” açıklaması yapıldı. Bu rakam 19 Nisan günü açıklanmadı bir hafta sonra Millet İttifakı mitinginin bitiş saatlerinde yapıldı. Önce bu bir iletişim hatasıdır parti bu birimi bence uyarsın. Resmi verilerine göre bu rakam açıklandıysa da vay memleketin haline.

Miting alanındaki katılımcı sayısı nasıl hesaplanır?

Prof. Dr. G. Keith Still'in "Kalabalık Güvenliği ve Kalabalık Risk Analizi" araştırmasına göre hesaplanır. Buna göre Statik kalabalık yoğunluğu (metrekareye düşen insan sayısı) ayakta duran bir kalabalık ve hareketli bir kalabalık için yarattığı etki, kalabalık güvenliği açısından önemlidir. Örneğin,  kalabalık hareketinin verimliliğini, iş hacmini ve halka açık toplantı yerlerinin doluluk oranlarını değerlendirmek için hem ayakta duran kalabalık yoğunluğunun hem de hareketli kalabalık yoğunluğunun ölçülmesi gerekir.

Resmi hesaplamalarda metrekareye iki kişi olarak hesaplanır ancak gerçekçi hesap üç veya dört kişidir.

AK Parti’nin açıklamasına göre miting alanının en az 22 bin 500 metrekare olması gerekiyor. Zafer Meydanı Ramazan Programları için kapalı Anıtpark’a güvenlik için izleyici alınmadı peki bu 22 bin 500 metrekarelik alan neresi. Bir kroki daha çıkardım Zafer Müzesi önü Halk Eğitim Merkezi önü Kadınana İlkokulu önü ve Uzun Çarşı’nın yarısın hesapladım. 8 bin 150 metrekare yaptı.

Buraların da dolu olmadığı hatta canlı yayınlarda görüldüğü gibi kavşağın bile yarısının boş olduğu görülüyordu.

Bu 22 bin 500 metrekareyi neye göre hesapladılarsa açıklasınlar ben de bileyim.

Unutmayın Matematik yanıltmaz...

***

Dünkü mitingdeki gözlemlerime devam edeyim. Mitingde gençler ve kadınlar aktif alandaydı. Daha tecrübeliler kavşağa oturmuş veya çevrede oturulabilecek alanlardaydı. Emniyet güçleri oldukça iyi çalıştı. Ali Temiz müdürümüz güvenlik önlemlerini bizzat alandan yönetti. Her hangi bir tahrik veya provokasyon girişimi yoktu. 18 Nisan AK Parti mitingi için Zafer Müzesi Parti afişleri ile kapatılmış bunu Millet İttifakı İl Başkanları orada protesto etmişti. 40 dakikalık açıklama esnasında iki üç kez provokasyon girişimi oldu. Onlar önlendi ancak engelli bir vatandaş konuşanların yanına yaklaşarak oradaki insanlara yüksek sesle terörist demesi ortamı germişti. Allah’tan insanlar sağduyu ile karşıladı ancak bu vatandaş susmak bilmiyordu. Güvenlik güçleri uzaklaştırdı ama gittiği yerde de tahriklere devam etti. Bu tür olabilecek olaylardan şüphem vardı. Ancak emniyet çok dikkatli davrandı ve bu tür insanları alana sokmadı. Yeri gelmişken parti liderlerinin siyasi olarak söylediği söylemleri maalesef insanlar birbirine söylüyor. Parti İl Başkanlarının birbirine ne kadar nazik davrandıklarını biliyorum. Yarın bu seçimler geçer bizler yine düğünde cenazede bayramda bir arada oluruz. Kullandığımız dile dikkat etmemiz gerekiyor.

Şimdilik hoşça kalın…