Dünkü mitinge de yine dolmuş ile geldim. Saat 12’ye doğru İmaret Camisi önünde indim. Dostlarla selamlaşarak sohbet ederek alana ulaştım. Mitinge bir saatten fazla zaman vardı. Alandaki kişi sayısı moral bozucuydu ancak saatler yaklaştıkça sayı artıyordu. Mansur Yavaş kürsüye çıktığında miting alanını dışarıdan bir hilal çizerek dolaştım. Miting başlamadan da Valilik önü dâhil tam tur yapmıştım.

Güvenlik nedeniyle Anıtpark içine izleyici alınmamış sadece birkaç Suriyeli vatandaş ağaç gölgesinde oturuyordu. Her zaman yaptığım gibi okurlarımın beklediği şemaları çıkardım. Birinci şemada miting alanı ve arkasındaki kavşak görünüyor. AK Parti ve CHP mitinglerini de buna göre ölçtüm. Burada yaklaşık 2 bin 920 metrekare var.

2. Şemada Zafer Meydanı’ndaki izleyici bölümü görünüyor bu da yaklaşık 968 metrekare.

Ayrıca Zafer Müzesi’nin batısında yer alan 419 metrekarelik alanda da izleyici vardı.

Mansur Yavaş’tan sonra Meral Akşener kürsüye çıktı. Politik tecrübesini burada konuşturdu. Rahmetlik Süleyman Demirel kürsüye çıkınca bariyerleri kaldırtıp vatandaşla daha yakından temas kurardı. Meral Akşener de alan dışındaki bariyerlerin kaldırılmasını istedi. “Ben halkımdan korkmuyorum bir şey olacaksa burada olsun bariyerler kalkana kadar bekleyeceğim” dedi. Allah’tan bariyerler kalkmadan ölçümü mü yapmışım. Hesaplar biraz karıştı. Şimdi vereceğim rakama isterseniz bin kişi daha ilave edebilirsiniz.

İzleyicilerin bulunduğu üç bölümü de topladığımız da 4 bin 307 metrekare ediyor. Bariyerle çevrilen bölümün yüzde ellisi çok yoğundu bu yoğunluk neredeyse metrekareye beş altı kişiydi. Yüzde elli sonrası kavşakta dahil yoğunluk sona doğru azalıyordu. Haksızlık yapmıyoruz bu alanları üçle çarpıyoruz. Toplam: 12 bin 921 kişi ediyor. CHP mitingini 4 bin 896 metrekarede 14 bin 688 olarak hesaplamıştım. Bariyerler açıldıktan sonra hesaplanamayan bin kişiyi de ilave edersek CHP mitingine yaklaşıyor ama geçemiyor. Bozcalar iş hanında mitingi izleyen gazeteci arkadaşlarla miting sonu konuştuğumda CHP ve AK Parti mitinginlerinden fazla olduğunu söylediler. AK Parti mitingi ile kıyaslamıyorum çünkü devletimi küçük düşürmek istemiyorum. Resmi kaynakların verdiği rakamı AK Parti il başkanlığı mitingden 10 gün sonra 45 bin olarak açıklamıştı. Takdiri okuyucularıma bırakıyorum.

Bu hesapların nasıl bir usulle bilimsel olarak hesaplandığını daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Ben matematiğe güvenirim. Gazete patronları bazı kriterleri göz önüne alarak yazar. Ben hamdolsun bizim patronun sayesinde özgür olarak görüşlerimi yazıyorum. Benim Odak Gazetesi’nin yayın politikasına da hiçbir etkim ve katılımım yok. Daha önceki gazetelerde de aynı özgürlüğüm vardı. Basın kuruluşları ifade özgürlüğü ve ekonomik özgürlüğü kazanırsa gazeteler daha gerçekçi manşetler atarlar.

***

Bu mitingde protokol ve basın bölümü çok kalabalıktı. Zaman zaman izdiham oldu. Partiler bundan sonraki mitinglerde bu bölüme partililerini almazsa iyi olur. Bu güvenlik açısından da riskliydi. Ve miting öncesi provokasyonlardan korkuyordum bunu yazamamıştım. Allah’tan emniyet çok güzel çalıştı. Ayrıca artık seçmen de bilinçlenmiş bu tür eylemlere prim vermiyor.

AK Parti Seçim Ofisi üzerinden meydanın boş zamanlarında epey fotoğraf çekiliyordu ve moralleri yerindeydi. Alan dolduğunda fotoğraf çekenler çekilmiş sadece polisler kalmıştı. Miting esnasında kavşak bölgesine geldiğimde bina içinden beni tanıyan birisi telefon etti alanın durumunu sordu. Yarın Odak’ta dedim okursun oradan.

CHP mitingindeki yabancı gazeteciler bu mitingte yoktu. Sosyal medyada troller tarafından hedef gösterilince sanırım görülecek yerlerde durmadılar. Gazeteci İsmail Akar bunların Avrupa’dan gelen seçim gözlemcilerinin de olabileceğini söyledi.

Eski Adalet Partisi ve Anavatan Partisi yöneticilerini de miting alanında gördüm. CHP Merkez ilçe yöneticileri de alandaydı.

Önemli bir kulis bilgisi de Meral Akşener’in uçağının Zafer Havaalanı'na inmesi hesaplanıyordu son yarım saate rota Askeri Havaalanı'na döndü. Altıntaş yoluna doğru giden parti otobüsü Özdilek’ten geri dönerek Askeri Havaalanı'na gitti.

 

Bir vatandaş Millet İttifakı kazanırsa Afyonkarahisar’dan üç Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak bunu yazmıyorsun bunu da yaz dedi. Doğru söyledi Gültekin Uysal memleketin öz evladı, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan memleketin has eniştesi. Bilirsiniz Afyon’da eniştelere çok değer verilir. Mesela bizim ailede Nevzat Cesur ve Mehmet Erengil eniştelerin sözü geçer. Rahmetli Müftü dedem önemli kararlarda onların görüşünü alırdı. Biz hiç enişte diyemezdik hep abi derdik.

Yoğun çalışma ortamından konuşmacıların sözlerini tam alamadım bunu önümüzdeki yazılarda değerlendiririm.

Sağlıcakla kalın.