Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba…

Yaklaşık üç aydır köşe yazılarıma ara verdim. En son seçimlerden bir gün önce yazmıştım. “Kazanan kaybeder, kaybeden kazanır” demiştim.

Seçim sonrası birkaç defa yazı yazmak istedim ama yazımı sonuçlandıramadım. Yazılarım hep yarım kaldı. Bunda yoğun bir seçim gündeminin ardından gündemin bir anda durgunlaşmasının da etkisi var sanırım.

Bu arada neler yaptım? Nuh Köyündeki bahçemdeki işlere yoğunlaştım. Yağışların zamansız olması sebebi ile meyvelerden pek verim alamadık. Buğday arpada da piyasadaki dengesizlik ve başıboşluk sebebiyle istenen gelir elde edilemedi. Kısacası çiftçi bu sene de perişan.

Can sıkıntısından kuruyan vişne ağacının üzerine küçük bir ağaç ev yaptım. Fena da olmadı yolunuz düşerse odun ateşinde çay içmeye beklerim.

***

Ağustos ayı başında kendi arabamla 18 günlük bir Avrupa turu yaptım. Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya üzerinden Hollanda’ya eşim ile birlikte gittik. Aynı güzergâha Sırbistan’ı ilave ederek geri döndük.

Özellikle Bulgaristan’da atalarımızın yaptırdığı camileri ziyaret ettik. Kültürümüzü yaşatan soydaşlarımızla tanıştık.

Gezi planımızda olmamasına rağmen Mehmet Gürel Yardım hocamızın sayesinde haberdar olduğumuz 2023 Macaristan Türk Kurultayı’nı ziyaret ettik.

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerindeki şehir planları, trafiği ve tarım alanlarını özellikle inceledim. Tabii tarihi mekânlarını da zaman elverdikçe ziyaret ettim.

İzlenimlerimi zaman zaman bu köşede sizlerle paylaşacağım.

***

Yola çıkmadan önce yaklaşık yirmi beş sene önce okuduğum

“Tuna’dan Batı’ya” adlı kitabı kitaplığımdan alıp tekrar gözden geçirdim.

İsmail Habib Sevük tarafından 1934 yılında yapılan üç buçuk aylık Avrupa turunu konu alan bir kitap. Yazar da bizim gibi Varna’dan başlayıp Tuna Boyundan birçok Avrupa ülkesini gezmiş. Tabii 90 sene de çok şey değişmiş. Ancak verdiği bilgiler günümüz gezginleri için güncelliğini koruyor.

***

Yanıma aldığım ikinci kitap ta Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cem Kasapoğlu’nun yazdığı “Belediye Atlası” kitabı.

Özellikle Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimlerine aday olacak vatandaşlarımıza bu kitabı mutlaka okumalarını tavsiye ederim. Seçimi kazandıklarında nasıl bir sorumluluk alacaklar görevlerini nasıl sürdürecekler bu konuda bilgileri alabilirler.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu olan Cem Kasapoğlu belediyecilik konusunda da birçok araştırmalar yapmış.

“Belediye Atlası” kitabında belediyenin organları, belediyenin niteliği ve kuruluşu meclis, encümen, başkan ve bunların görevleri anlatılıyor.

Ayrıca önemli makaleler de kitabın içinde.

Avrupa’daki belediyecilik hizmetlerinin de yerinde görerek kıyaslama imkânım oldu. Bunları zaman zaman yazacağım.

***

Son seçimlerden sonra politikadan epeyi uzaklaştım. Yaklaşık üç aydır maçlar hariç televizyonu açmıyorum. Sadece sosyal medyadan haberleri takip ettim. Bildiğiniz Apolitik oldum.

Ama politikaya tamamen kayıtsız kalmam da mümkün değil. Okuyucularımın büyük bölümü siyasi analizlerimi takip ediyor.

O zaman kısa bir giriş yapalım.

2013 yılında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni. Bakan bey Veysel Eroğlu’nun ısrarları ile bitiş tarihini üç yıl sonrasına veriyor. Daha sonra defalarca bu tarih öteleniyor.

Bu gidişle bizim Hızlı Tren hasretimiz hiç bitmeyen aşklar gibi olacak.

Hatırlarsınız seçimler öncesi kimsenin bilmediği bir yerde ray döşeme töreni yapıldı. Seçimden sonra kimse bu konuyu gündeme getirmedi. Bu arada Korel Otel yanındaki üst geçit için atılan temeldeki demirler tamamen paslanmış.

Size iki haber vereceğim Hızlı Tren konusunda.

Birincisi TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İnşallah 2024'ün sonunda bunu bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.

23 Haziran 2023 tarihli haberde…

İkincisi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesinin 2028 yılında hizmete alınmasının planlandığını açıkladı.

02 Eylül 2023 tarihinde Afyonkarahisar’da…

Bu arada Afray’da bu projeye dahil edilmişti ama Sayın Bakan bu projeyi de ziyaret etmeden şehrimizden ayrıldı maalesef.

Şimdilik hoşçakalın.

 

 

 

#odakgazetesi #kemalbaykara #seçim #cemkasapoğlu #sırbistan #TBMM #adilkaraismailoğlu #binaliyıldırım #odak #gündem