Diyabet sadece aşırı kilolu veya insülin kullanan bireylerle sınırlı kalmıyor, sağlıklı kilo aralığında olan kişileri de etkiliyor. En az kilolular kadar sağlıklı kilo aralığında olanlarda da insülin direnci ve hipoglisemi gibi sorunlarla mücadele edebiliyor. Diyetisyen Gülçin Işık bunun sebebini yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, vitamin eksiklikleri ve genetik yatkınlık gibi nedenlere bağlarken düzenli egzersizin önemine dikkat çekip ve düşük karbonhidratlı, lif açısından zengin gıdalar ve sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme modelinin, diyabetle mücadelede kritik rol oynadığını da vurguladı.

Diyabet, eskiden yalnızca insülin kullanan veya aşırı kilolu bireylerin sorunu olarak bilinirdi. Ancak günümüzde kilo sorunu olmayan bireylerde dahi insülin direnci, hipoglisemi ve diyabet gibi rahatsızlıklar sıkça görülüyor. Diyetisyenler, bu durumun yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve genetik faktörler gibi çeşitli sebeplerle arttığını belirtiyor. Bu noktada Diyetisyen Gülçin Işık sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme ve düzenli egzersizin önemine vurgu yaparken doğru beslenmeye yönelik de bilgiler verdi.

Diyabetin sıklıkla yanlış beslenmeden kaynaklandığını belirten Işık, “Hareketsiz yaşam, vitamin eksiklikleri, genetik yatkınlık vb. durumlarda diyabet görülme olasılığını artırıyor. Diyabeti olan bir bireye ilk olarak fazla kilosu varsa bundan kurtulması gerekir.” Dedi ve şöyle devam etti.

 “Karın bölgesindeki yağlanma insülinin çalışması için düzgün ortamı sağlamada zorluk çıkarır. Pankreas ve karaciğerin yağlanması da şeker metabolizmasını düzenlemede sorun yaşattır.”

Kilo sorunu çözülse de insülin direnci ya da hipoglisemi atakları olabileceğine de vurgu yapan Işık, “O zaman da günlük yaşamınızda yeterince hareketli olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Günlük en az 40 dakika devamlı ve hafif tempolu egzersiz yaparak şeker hastalığının önüne geçebilirsiniz.” İfadelerini kullandı.

Beslenme düzenine dikkat!

Danışmanlık yönergesi hazırlanıyor! Danışmanlık yönergesi hazırlanıyor!

“Kilo sorunu çözüldü, spor da yapmaya başladınız ama hala şikayetleriniz geçmediyse beslenmede hatalar olabilir.” Diye uyarıda bulunan Işık, şekeri yükseltecek besinlerden uzak durmanın önemini vurgularken hamur işlerinden, işlenmiş gıdalardan, yüksek früktoz içerikli besinleri tüketmekten de kaçınması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: BÜLTEN