Havuç, doğanın müthiş bitkilerinden biridir ve insan sağlığı üzerinde sayısız olumlu etki sunar. Bu turuncu mucize, vücudu hayati A Vitaminine dönüşen beta karoten bakımından zenginleştirir. Havuç, göz sağlığımızın yanı sıra, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok hastalığa karşı bizi korur.

Aynı zamanda diyet yapanlar ve sporcular için de ideal bir besin kaynağıdır. Bu yazımızda havucun sağlık üzerine etkilerini ve havuç tüketiminin önemi ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.

HAVUCUN FAYDALARI

·         Kalp hastalığıyla mücadele de havuç çok faydalıdır.

·         Pek çok kanser türüne havucun faydası vardır.

Obeziteye Dikkat Çekmek için  Bakın Ne Yaptılar Obeziteye Dikkat Çekmek için Bakın Ne Yaptılar

·         Havuç gözler için çok faydalı bir besindir.

·         Beynin sağlıkla işlevini yerine getirmesinde havuç oldukça faydalıdır.

·         Bağırsaklar ve sindirim sistemine faydası büyüktür.

·         Hücre yenilenmesi ve onarımına yardımcı olur.

·         Cildin sağlıkla parlamasını sağlar.

·         Havuç antiseptik açıdan güçlüdür.

·         Vücudun temizlenmesine destek verir.

·         Dişlerin ve diş etlerinin sağlığına faydalıdır.

·         Felç ve inmeye karşı bedeni korur.

HAVUÇ TÜKETMEK HAMİLELİKTE FAYDALI MI?

Hamilelik döneminde havuç tüketiminin, annenin ve bebeklerin bağışıklık sistemleri için olumlu etkiler sunduğu ve kilo kontrolüne de yardımcı olduğu bildirilmektedir. Ancak her besinde olduğu gibi havucun da fazla tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

HAVUCUN ZARARLARI

·         Bazı çalışmalar sonucunda havucun küçük çocuklar için güvenli olmadığını kanıtlamaktadır. Bu nedenle bebeklere ufak dilimleri verilmesi önemlidir.

·         Cilt döküntüleri, ishal, anafilaktik reaksiyonlar, kurdeşen ve şişlik gibi Alerjik reaksiyonlara neden olabilir

·         Ciddi miktarda alındığında ciltte anormal sarı-turuncu renk bırakabilir.

·         Anne sütünün lezzetini değiştirdiği ispatlanmıştır. Emziren kadınlar tüketimini veya suyunun tüketimini aşırı yapmaktan kaçınmalıdır.

Aşırı havuç tüketiminin sonuçları arasında ciltte meydana gelen geçici renk değişimlerinin yanında, sağlık sorunları da bulunmaktadır.

EMZİREN KADINLAR İÇİN TAVSİYE EDİLMİYOR

Havuç, vücut için çok önemli olan vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Ancak yapılan araştırmalar, havucun anne sütünün lezzetini değiştirdiğini kanıtlamıştır. Bu nedenle emziren kadınlar havuç tüketimini veya havuç suyu tüketimini fazla yapmaktan kaçınmalıdır.

Bilimsel çalışmalar, havucun akciğer, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı lif içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, havuç oldukça düşük kalorili bir sebze olduğundan, diyet yapanlar için de ideal bir atıştırmalık sunar: Orta boy bir havuç sadece 25-30 kalori içermektedir. Havuç, rengi ve lezzetiyle mutfağımızda sürekli yer bulurken, sağlık için sunduğu faydalar bilinçli tüketildiğinde hayatımızı zenginleştiriyor.

Editör: Tuğba Özkan