BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

Kazayağıgiller yani ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir. Boyu 2 metreye kadar uzayabilen, kış aylarında her türlü koşulda yetişebilen, kısa gün bitkisidir. Tat ve görüntüsü bakımından tahıla benzediği gibi, fiziksel olarak hem mercimekle, hem de bulgurla benzerlik göstermektedir. Besleyici etli yapraklara ve salkım çiçeklere sahiptir. Çiçeklerinde oluşan ve besin değeri fazla olan tohumları Kinoa’nın en çok tercih edilen kısmıdır. Yaprak halindeyken de tüketilebilir.

KİNOA’NIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kinoa tam proteinli besinlerden birisidir.
  • Kilo korumaya ve aynı zamanda zayıflamaya yardım edecek kadar yüksek lif içerir.
  • Lif oranı yüksek olmasından dolayı sindirimi kolaylaştırır.
  • Demir bakımından zengin olduğu için anemisi olan kişilere faydalıdır.
  • Antioksidan özelliği vardır.
  • Glütensizdir.
  • Kemik ve sinir fonksiyonları gelişiminde görev alan manganez minerali bakımından zengindir.
  • Kas hücrelerini destekler ve enerji üretir. Halsizliğe iyi gelmesi ile bilinir.
  • Kan şekerini düşürücü bir etkisi vardır. Bundan dolayı diyabet hastası kişilere tavsiye edilen bir besindir.

KİNOANIN ZARARLARI NELERDİR?

Kinoa tohumu farklı şekillerde tüketilebilecek bir besindir. Haşlanarak yemeklere katılıp tüketilen bir besin olduğundan dolayı hakkında birçok şey merak ediliyor. Bunlardan birisi de kinoanın zararlarının bulunup bulunmadığıdır. Kinoa tohumu çok faydalıdır ancak her şeyin olduğu gibi bunun da fazla tüketimi zararlıdır. Tüketirken kontrollü olmak çok önemlidir. Kinoa tohumu kan sulandırıcı bir özelliğe sahiptir. Aşırı tüketildiği takdirde çeşitli kanamalara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda içerisinde bulunan saponin ve fitik asit yüzünden bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini azaltabilir.

KİNOA NASIL TÜKETİLİR?

Kinoa tohumunun nasıl kullanıldığı çok araştırılmaya başlanmıştır. Kinoa tohumu genellikle pişirilerek tüketilir. Kinoayı pişirmeden yarım saat önce suya koymak gereklidir. Daha sonra da kinoanın tadındaki acılığın giderilmesi için bol suda ovularak yıkanır. Pişirmek için bu şekilde hazırlanır. Kinoanın iki katı kadar su hazırlanır. Kinoa suda, et suyunda ya da tavuk suyunda kaynamaya başlayana kadar pişirilir. Su kaynamaya başladığında da ocak kısılır. On beş dakika kısık ateşte pişirilip beş dakika da dinlendirilir.

KİNOA ZAYIFLATIR MI?

Kinoa yüksek lif içeren bir gıdadır. Bundan dolayı da tüketildiğinde uzun süre tok tutarak yemek yedirmez. Bu da isteyen kişilerin zayıflamasına yardım eder. Direkt olarak zayıflatmasa da dolaylı yoldan zayıflatıcı bir gıdadır.

KİNOAYI KİMLER KULLANMAMALI?

Kinoa çok yararlı ve herhangi bir zararı olmayan bir yiyecektir. Glütensiz olduğu için çölyak hastalarının da tüketebileceği bir yiyecektir. Ancak kan cıvıtıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmeden önce doktora sorması önemlidir. ODAK HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

Papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor! Peki, faydası kadar zararı da var mı? Papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor! Peki, faydası kadar zararı da var mı?

 

 

#odakgazetesi #afyonhaber #kinoa #yarar #zararlı #gündem #afyonkarahisar #dikkat #zayıflatıcı #güncel

Editör: TE Bilisim