Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçimler öncesi 7 Nisan'da tatile gireceği tahmin ediliyor.

En son kamuda çalışan 700 bin işçiye verilecek zam ve geçici işçilerin kadroya geçirilmesi konusu bu hafta görüşülecek.

Bu çalışmayla 27. Yasama Dönemi sona erecek.

Daha önceki çalıştığım Afyon Postası’nda her yıl Afyonkarahisar Milletvekillerinin karnesini çıkartıyordum. 27. Yasama Dönemi sona ereceğinden artık dönem boyunca vekillerin toplam karnesini çıkarttım. Tüm meclis tutanakları, kürsü konuşmaları, komisyon çalışmaları, soru önergeleri, araştırma önergeleri incelenerek bu karne ortaya çıkartılıyor.

Her partiden birçok milletvekili aday adayları ortaya çıkıyor. Bu çalışmaları onların da incelemesini tavsiye ederim. Milletvekilliği göründüğü kadar havalı ve kolay bir iş değil. Genel Başkanlarında bu adayları seçerken dikkat ettikleri en önemli konu seçilen vekilleri hangi komisyonlarda çalıştırabilirim ne görevler verebilirim konusudur. Gerçekten çok sayıda görev alanları var ve buralara birikimli vekiller bulmak gerekiyor. Gelelim vekillerimizin dönem boyu performanslarına.

Her yıl olduğu gibi genelde de CHP Milletvekili Burcu Köksal açık ara birinci. En yakın rakibi AK Parti’li Ali Özkaya’yı dörde katlamış durumda.

CHP Milletvekili Burcu Köksal  848, AK Parti Milletvekili Ali Özkaya 212, AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu 210, MHP Milletvekili Mehmet Taytak 159, AK Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven 173, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal 41adet çalışma yapmış. Veysel Eroğlu genelde gerilerde olurdu ancak son dönem aldığı görevler ve çalışmaları onu üst sıralara taşımış. Gültekin Uysal’da DP Genel Başkanı olduğu için mecliste çok faaliyeti yok. Ancak diğer genel başkanlara göre en çok meclis çalışmasına katılan lider konumunda.

Gelelim Vekillerin Toplam karnesine…

***

Diğer taraftan aday adayları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor.

AK Parti ve İYİ Parti’de ön seçim yapılıyor. CHP ve MHP de önseçim yok adayları genel merkez değerlendirecek. Aday adaylığı konusunda son sürprizi MHP’den Aziz Aslan yaptı. MHP’nin üç milletvekili çıkartıp iktidar ortağı olduğu dönemdeki il başkanı. Her seçimde aday olan Aziz Aslan şimdiye kadar kazanması muhtemel sıradan gösterilmedi.

Hatta bir dönem sıralamaya da giremedi. Teşkilata kırgınlığı vardı diğer kırgınlarla dostlar meclisi adında toplantılar yaptı sosyal medyada sık sık paylaştı. Daha sonra bu gurup da ne hikmetse dağıldı bir başka kırgınlıklar oluştu. Bir önceki seçimdeki temayül yoklamasında Turan Civelek Milletvekilliğinde Haydar Serdaroğlu’da İl Genel Meclisi Üyeliği adaylıklarında en yüksek oyları almıştı. Ancak genel merkez milletvekilliğinde Mehmet Taytak İl genel meclisinde de Ahmet Zeki Ertürk isimlerini tercih etti.

Aday olması beklenmeyen Aziz Aslan’a son gün bir telefon geliyor.

Apartopar MHP Genel Merkezi’ne gidiyor. Evraklar hazırlanıyor ama saat 17:00 yi bir saat geçmiştir. Aday adaylık başvuru süresi dolmuş sistem kapanmıştır. İddiaya göre Devlet Bahçeli tarafından sistem Aziz Aslan için tekrar açtırılmıştır. Bunu nasıl yorumlayacağımızı aday listesi kesinleştiğinde göreceğiz. Devlet Bahçeli’nin siyasette ne sürpriz kararlar aldığını geçmişte çok gördük.

Önceki yazılarımda belirttiğim gibi MHP’de Mehmet Taytak’ın adaylığı kesin görüldüğünden aday adaylarının ortaya çıkmakta tereddüt ettiği yorumunu yapmıştım. Aziz Aslan Mehmet Taytak’ın ardından ikinci sırada mı olur yoksa Mehmet Taytak başka yerde değerlendirilip Aziz Aslan’a ahde vefamı gösterilir bunu 10 Nisan’da genel merkezin vereceği kararda göreceğiz.

MHP’de bu adaylarla birlikte toplam 12 aday adayı var. Bunlar Hakan Çalpan, Ersan Özgür, İsmail Aydoğan, Mustafa Gün, İbrahim Aksu, Yücel Genç, Murat Gökhasan, Ömer Çelebi, Mustafa Güllü ve Emre Demiral.

***

Cumartesi günü AK Parti’nin Fuar alanında temayül yoklaması vardı. Bir süre izledim. Aday adayları girişte sandalyelere sıralanmış seçmenleri burada karşılıyordu. Ayrıca bireysel çalışan aday adayları da her an her yerde karşımıza çıkıyordu. Oy kullanma yeri iyi dizayn edilmiş kalabalık olmadığı içinde bir kargaşa yoktu.

İl Binasında olduğu gibi burada da heyecan yoktu.

***

İYİ Parti 2 Nisan Pazar günü Seçim Koordinasyon Merkezinde üye bazında temayül yoklaması yapacak. İl genelinde 6000 üye var bu sayı merkez ilçede 2500 civarında. 6000 kişinin merkeze gelip oy kullanması zor olacağından ilçeler kendi binalarında temayül yoklamasını yapacaklar.

Oy pusulalarında tüm aday adayların bölümü olacak ve üyeler en az üç en fazla altı aday adayını mühür basarak tercih edebilecekler. Bugün itibari ile 34 aday adayı başvurusu yapılan İYİ Parti’de sadece 22 aday adayı paralarını yatırabilmiş. Parasın yatıran aday adayları Abdülkadir Akcan, Bayram Demir, Gönül Ar Güngör, Hacı Osman Bilgiç,  Hakan Şeref Olgun, Haşmet Mesut Özsoy, Havva Satılmış, İbrahim Acar, Kadir Münir Pehlivanoğlu, Kemal Dere, Mehmet İnkaya, Mustafa Baştuğ, Mustafa Enis Arabacı, Müjdat Kayayerli, Münevver Nilgün Seçen, Nur Pektaş, Okşan Ulusoy Efe, Ömer Eryeşil, Rabia Özkınık, Saffet Acar, Sebahat Demircigediği ve Uygur Temizer.

Hafta içinde diğerleri de yatırabilirse hepsi oylamaya katılacak. Parayı yatıramayanların temayül oylamasına girmesi mümkün görünmüyor. Son haftalara kadar İYİ Parti aday adayları ve il yönetimi çok rahattı. Güçlü isimlerinde devreye girmesi aday belirlemenin zor olacağını gösterdi. İl Başkanı Mısırlıoğlu’nu biraz stresli gördüm. Tecrübeli siyasetçidir bunu da atlatır ama işinin tahmin ettiği kadar kolay olmadığını O da biliyor.

Hakan Şeref Olgun’un son haftalarda biraz daha vites yükseltmesi ve kendini iyi anlatması gerekiyor. Son günlerde eski siyaset sistemini uygulayıp bazı hatalar yaptığını gözlemliyorum. Parti için yaptığı masrafları bir diyet gibi sunması üyeler tarafından hoş karşılanmıyor. Ayrıca AK Parti’nin yılmaz sözcülerinin de Hakan Şeref Olgun’u övme yarışına girmeleri de üyeler tarafından ilginç karşılanıyor.

İYİ Parti’nin Mustafa Enis Arabacı’dan sonraki önemli aday adayı da Saffet Acar. Partinin kurucularından, MHP’de iken açıkça Meral Hanımı destekleyen belediye başkanı. Meral Hanım  ona çok güveniyor. Bunu ilk defa partinin olağan kongresinde divan başkanlığını vererek göstermişti. Divan başkanlığı kongrenin gidişatını gösteren en önemli seçimdir. Daha sonra Başdanışmanı yapması da bir güven meselesidir. Saffet Acar siyaseti ve ticareti namusuyla yapan başarılı bir hemşerimizdir. Ona da âcizane tavsiyem parti içinde hizip yaratan guruplardan uzak durması. Kendi üzerinden intikam alınmasına müsaade etmemesidir.

İYİ Parti üyesi dostlarıma da tavsiyem tüm adayları tanıyın ona göre seçim yapın. Seçim sonuçları hiçbir zaman çantada keklik değildir.

***

Önemli bir kulis haberi de CHP’den.

Aylardır konuşulan 52. Madde uygulanacak gibi görünüyor. Uygulama yapılırsa Burcu Köksal bu dönem aday olamıyor. Ancak son kulis haberi Burcu Köksal’ın Afyonkarahisar’da belediye başkanlığına aday olması. Genel Başkan Kemal Kılıçtaroğlu’nun aylar önce Aydın’da gazetecilerin sorusu üzerine Burcu Hanım’ı Belediye Başkanı Adayı olarak düşünüyoruz demesi tekrar genel merkezde gündeme gelmiş.

Bu durum diğer aday adaylarında bir heyecan yaratmış. Genç aday Anıl Halis Akar’mı partide vefa Yalçın Görgöz’mü diğer birbirinden güçlü ve iddialı adaylar mı bunu zaman gösterecek. İki hafta sonra tüm partilerde durum netleşir.

Bu arada kulisleri ve kamuoyunu takibe devam…