Nar ilahi kitaplarda da bahsedilen bir meyve olduğundan daha da özel görülür. Hatta evlerde narın varlığının bereket getirdiğine inanılır. Nar tümörlere karşı vücudu korur. Antioksidan özelliği olan bir meyve olan narda folik asit, A, E ve C vitaminleri de bulunur. Narın bizi hastalıklardan korumanın yanı sıra sağlığımızın iyileştirilmesinde de önemli bir etkisi vardır. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara çok iyi gelir. Nar suyu meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra önemli bir yere sahiptir.

NARIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Narın sağlığa en faydalı özelliklerinden biri güçlü bir doğal antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir, hücreleri serbest radikal hasarından korur, kanser gibi hastalıkları önler, iltihaplanma ve yaşlanmanın etkilerini azaltır.
  • A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bu meyve, aynı zamanda antiviral ve anti-tümör özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri açısından zengin ve tıbbi özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.
  • Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Bu antioksidanların prostat, mide kanseri, kolon, akciğer ve meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.
  • Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir. Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan "kötü" kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde "iyi" kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Nar sindirim rahatsızlıklarına karşı da oldukça etkilidir. Güçlü antibakteriyel ve antiviral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır. Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Ağız florası için de birçok faydası bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir.
  • Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle nar menopoz dönemi için kullanılabilir.
  • Narın çekirdekleri de içerdikleri vitamin, mineraller ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlamaktadır.

NARIN ZARARLARI

Narın bilinen herhangi bir zararı yok. Ancak her şeyde olduğu gibi fazla tüketilen bir besinin vücuda yan etkileri olabilir. Çünkü nar meyvesi içerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Narın sayısız faydaları yanında narın zararları da özellikle alerjik bünyelerde oluşabilir. Nara alerjisi olan kişilerde ciddi durumlar oluşabilir. Örneğin dilde ve boğazda şişme, nefesin daralması ve yaşamı tehlikeye sokan şok gibi durumlar ciddi nar alerjilerinde görülebilir.

NARI KİMLER TÜKETMEMELİ?

Kemoterapi tedavisi görenler; içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin oranı yüksek olduğundan dolayı, kanser ilaçlarıyla etkileşime geçmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle kanser hastaları ilaç kullandıkları dönemde tüketmeleri önerilmez. Diğer zamanlar için de doktorlarına danışarak tüketmeleri tavsiye edilir.

Hamile Olanlar; Nar meyvesi içerisinde yüksek oranda element içerir. Bu nedenle hamlilelik döneminde doktora danışılması tavsiye edilir.

Bağırsak Ameliyatı Olanlar; Nar meyvesi sindirim sistemini hızlandıran etkiye sahiptir. Bu yüzden bağırsak ameliyatı geçirenlere bu meyveyi tüketmeleri tavsiye edilmez.

Gaz ve Şişkinlikten Kurtulamayanlar; Hızlıca hazmedilebilen bir meyve olmasına rağmen, bazı kişilerde gaz ve şişkinlik oluşabilir. Ayrıca ateşi olan kişilerin de bu meyveyi tüketirken dikkat etmeleri önerilir.

NAR TÜKETİRKEN BU KURALA DİKKAT!

Narın kabuğunda tanenler yer alıyor. Kabuklu presleme yöntemiyle elde edilen nar suyunun içeriğindeki tanenler sayesinde antioksidan özelliği daha fazla oluyor.

Antikanserojen ve antiinflamatuar özelliğinden faydalanmak için narı çekirdekleriyle birlikte tüketin.

Vitamin değerlerinin kaybolmaması için özellikle nar suyunu bekletmeden için.

ODAK HABER MERKEZİ

 

Kestaneyi pişirmeden yersek ne olur? Kestaneyi pişirmeden yersek ne olur?

 

#odakgazetesi #afyonhaber #afyon #gündem #nar #narkabuğu #fayda #afyonkarahisar #dikkat #vitamindeposu #güncel #lezzet

Editör: TE Bilisim