Enginar ve yabani enginar Akdeniz bölgesinde yetişen aynı zamanda Compositae olarak da bilinen Astracea familyasındandır. Akdeniz Diyeti’nde yer alan enginar türlerinin yenilebilir taze yaprakları ve tablasından oluşan erken çiçeklenmiş enginar başı, fenolik bileşikler, inulin, posa, vitamin ve minerallerden zengindir.
Enginar, çiğ, pişmiş (haşlama, buharda pişirme, kızartma), reçel olarak ve birçok farklı yemek tarifesinde kullanılarak tüketilmektedir.
Enginarın sağlık üzerine etkilerine bakacak olursak; kardiyovasküler hastalıklarda enginar yaprağının iyi geldiği öngörülmektedir. Kolesterol düşürücü etkileri de klinik çalışmalarda gözlemlenmiştir. Enginar alternatif tıpta karaciğer sorunlarına karşı kullanılmaktadır.
Sindirim sistemi hastalıkları üzerine de etkileri bilinmektedir. Safra, reflü, ülser gibi sindirim hastalıklarına da enginar tüketimi iyi gelecektir.
Enginar, tüm sebzeler arasında en yüksek antioksidan düzeyine sahiptir. Enginar, polifenoller (antioksidan) açısından zengin oldukları için kansere karşı bir silah deposu olabilir. Enginar özleri, kanserden korunmada olduğu kadar tedavide de bir diyet aracı olarak kullanılmaktadır.
Enginarın aşırı tüketilmesi halinde ishal, gaz ve karın şişkinliğine sebep olabilmektedir. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ishal sorunların yaşanan dönemlerde tüketilmemesi önerilir. Çok fazla enginar tüketimi, özellikle alerjik bünyelerde kaşıntı, deri döküntüsü, boğazda şişme gibi olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.