2024'ün ilk 6 ayında emeklilere enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 35,57'lik zammın yanı sıra ek yüzde 5 artış yapılacak, böylece toplamda yüzde 42,6'lık bir artış gerçekleşecek. En düşük emekli aylığı 7500 liradan 10 bin lira oldu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına yüzde 5 oranında yapılan artış ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL’ye yükseltileceğine dair açıklamalarına çeşitli kesimlerden tepki geldi.

En düşük emekli maaşı yıllara göre;2019: 1000 TL,2020: 1500 TL,2022 Ocak: 2500 TL,2022 Temmuz: 3500 TL,2023 Ocak: 5500 TL,2023 Nisan: 7500 TL.2024: 10.000 TL oldu.

Ülkemiz yüzyılın depremi gibi pek çok acıyı yaşadı. Elbette ekonomimiz büyük yara aldı. Toparlanmak kolay değil. Aşırı fiyat artışlarından ve adaletsiz gelir dağılımından en çok etkilenen kesim emekliler oldu. 25-30 yıl bu memlekete hizmet etmiş yıllarca prim ödemiş olan emekliler yaşam mücadelesi vermekte. Afyonkarahisar’ımızda dahi en düşük ev kirası 10 bin lira, gıda fiyatları el yakmaktadır.

Dün üyesi bulunduğum Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Sayın Ahmet Ege’yi aradım. “Başkanım emeklilere yapılan son maaş ayarlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz, nasıl bir tepkiniz olacak “ dedim. Sayın Ege “Hasan bey az önce bir basın mensubuna kent meydanında açıklama yaptım, sabahleyinde Televizyona çıkarak tepkimi gösterdim” dedi.

Başkanım bütün tepkiniz bu mu? Yasalarla sivil toplum örgütlerine tanınan eylem hakkınızı kullanmayacakmısınız” dedim.

Başkan Ege “Hasan bey arkamdan kim gelir, kimse gelmez” dedi. Başkanım siz emeklilerin sesi olamıyorsanız, sadece bir kaç basın açıklama metni ile günü geçiştirmek istiyorsanız o makamı bırakın” diyerek tepki gösterdim.

Bir emekli ne ister üyesi olduğu derneğin demokratik hakkı olan ve ona yasalarla tanınan eylem hakkını kullanmasını ister. Bir dernek başkanı “kim gelir” derse ona sormak gerekir. Genel kurul zamanı telefonla, mesajla binlerce emekliyi kongre salonuna getiren siz değilmiydiniz.

Sayın Başkan son genel kurulu acele ile yapmak için kimleri telefonla aradığınız, genel kurula kaç üye katıldı, kaç üyenizin genel kurul olacağından haberi oldu bunları da fırsatını bulmuşken sorayım.

Sizin birinci göreviniz otel, tatil kampı yapmakmıdır?. Zaten emekli aidatları ile yaptığını bu tesislere genel merkez üst kademesi ve şube yönetimi ve yakınlarının haricinde ilimizden kaç emekli gidebiliyor emekli hangi para ile gidecek sormak isterim.

Dernek başkanının görevi emekliye destek oluyorum diyerek,yüksek fiyatla kömür ve yağ satmak mıdır. Kömür almazsan yağ yok, yağ almazsan kömür yok mantığı nasıl bir mantıktır. Sadece yağ almak isteyen bir emekliye sen boş ver bizimki pahalı sen falan zincir marketten yağ al daha ucuz demek bir dernek başkanına yakışır mı.

“Üye sayısını on bine çıkardım hedefim yirmi bin” diyen bir dernek başkanın, demokratik bir eylem için arkamdan kimse gelmez demesi anlaşılacak bir durum değil.

Bir dernek başkanının ve yönetiminin yapacağı tek iş üyelerinin kirasını ödediği dernek binasında günü tamamlamak yine üyelerinin aidatlarıyla alınan çay, kahve içmek, misafir ağırlamak ve gazete okumak mıdır.

Bir dernek başkanı sadece basın açıklaması ile emeklinin sesi oluyor ve yıllarca o koltuğu bırakmıyor, yapışıyorsa buradan çağrım o koltuğu derhal boşaltmasıdır.

Emeklim tatil istemiyor, emeklim otel istemiyor. Emeklim ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyebilmek, toruna harçlık verebilmek istiyor. Bankamatik kuyruklarında ölmek istemiyor, akşam karanlığında pazardan çürük meyve, sebze toplamak istemiyor.